zondag 3 juli 2016

Een onderdompeling in Moorse kunst

Christelijke en Moorse culturen hebben mekaar al eeuwen bekampt. De Islam is reeds in de verre geschiedenis doorgedrongen tot in Europa. Getuigen daarvan zijn de koffiehuizen in Wenen en de badhuizen in Budapest. Een toppunt het Moors cultureel erfgoed in Europa is het Alhambra in Granada. Reeds in 711 begon men hier met de bouw van een fort en koninklijke verblijven. Langs buiten zijn het eenvoudige structuren die snel gebouwd werden met de lokale puimsteen. Binnenin werd ieder stukje muur met tegels en pleisterwerk versierd volgens heel strakke, repetetieve patronen. Hier is niets van afbeeldingen van dieren of mensen te zien maar enkel grafische versieringen en geschriften met eindeloos veel detail. Het is een streling voor het oog. De enige uitzondering op dieren is de fontein met twaalf leeuwen, vier kanaaltjes die de vier rivieren in het paradijs voorstellen en 124 zuilen die een palmbos voorstellen. Schitterend. Spijtig genoeg werd tijdens de Christelijke herovering van de 13e tot 15 eeuw, door een aardbeving in de 17de,  door de bezetting van Napoleon in de 19de eeuw,  en diefstal veel vernieling aangebracht. Zo werden vele van de 38 torens vernield. Pas in de twintisgste eeuw is men begonnen met restauratie. Nu is dit een topattractie in Spanje. Ook de tuinen zijn mooi, maar niet Moors. Ze dateren uit de 20ste eeuw en zijn aangelegd volgens Frans patroon. Opvallend is het vele water dat overal stroomt. Dit komt van de berg die naast Granada ligt. Het water van de Rio Darro wordt afgeleid om de gebouwen en tuinen van water te voorzien. 

Na dit bezoek trekken we richting het oude Granada. In de wijk Sacromente bevinden zich de oorspronkelijke grotwoningen. We bezoeken er een klein maar boeiend museum over dit type huisjes. We leren er ook dat hier de Flamenco muziek is ontstaan. 

Daarna strollen we door de wijk Albaicin waar de Moorse bevolking oorspronkelijk woonde. De straatjes zijn smal, her en der zijn gezellige pleintjes en historische gebouwen zoals kloosters, kerken, vestingsmuren en poorten. De meeste kerken staan nu waar oorspronkelijk een moskee stond.
Het is ondertussen warm. Het kwik steeg op één dag naar 39 graden. Gelukkig doen ze daar morgen terug 5 graden af. We starten morgenvroeg aan de vier laatste dagen fietsen tot Sevilla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten