vrijdag 1 juli 2016

Door eenzame pracht

We brengen de nacht door in een appartementje van Villas de Andalusia. Het zijn pittoreske huisjes die niet opvallen tussen de oude pracht van Cazorla. Vanop het terras van het restaurant hebben we een prachtig uitzicht op de oude stad.
Om twintig voor zeven, als iedereen nog slaapt, sluipen wij geruisloos weg. Er zijn twee mogelijkheden om naar Granada te rijden. We nemen de pittigste maar naar het boekje beloofd, de mooiste. Eerst is het nog wat klimmen en dalen tussen de olijfbomen. We nemen het ontbijt in het stadje Quesada dat we na 20km bereiken. Voorbij het dorp Huesa draaien we een klein wegje in die al snel onverhard is. We rijden nu heel plots in totaal andere natuur. Het contrast met het groene natuurpark van gisteren kan niet groter zijn. Olijfbomen en groen zijn weg. Wat overblijft is een veelkleurig, dor landschap dat ons af en toe doet denken aan de kleurenpracht van IJsland. De grond varieert tussen wit, grijs, lichtgroen en roodbruin. De enige bomen zijn kleine dennen met slechts een dunne  kruin. Hier en daar is er nog duidelijk schade door een brand. 

We klimmen over de onverharde weg voor 14km tot we terug op een asfalt weg komen. Er is nu terug wat landbouw maar het landschap blijft indrukwekkend desolaat. 

Plots moeten we scherp linksaf. Wat nu volgt is nog impossanter. We rijden een kloof in wat wel lijkt op de plaatselijke variant van Death Valley. We hebben ogen tekort om alle indrukken in ons op te nemen. Na een poos dalen komen we aan het eerste dorpje. We nuttigen de lunch op een bankje. In de namiddag rijden we verder door dit mooie landschap op een variatie van wegen. Een hobbelige baantje voert ons door een mooie vallei. 

Enkel de laatste 15km van de dag zijn niet mooi. De mooie natuur is vervangen door plantages van populier en een paar maisvelden. Daartussen is het vooral rommelig en vuil. Dit hadden we hier niet verwacht.
Na wat zoeken komen we aan bij onze slaapplaats. De streek is gekend voor zijn grotwonningen. Jawel, we slapen in zo'n woning. In de rots bevind zich een gezellig oud huisje met living, keuken, bad- en slaapkamer inclusief hemelbed. Het is lekker koel binnen. Hier gaan we goed slapen na een stevige dag.
123km gereden en 1837m geklomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten