donderdag 30 juni 2016

Het natuurpark van Cazorla y Segura

Vandaag krijgen we veel natuurschoon voor de wielen geschoven. We rijden door het natuurpark Cazorla Y Segura wat het grootste is van Spanje en het tweede in Europa. Het is zeventig kilometer lang. Zeven kilometer na de start draaien we een smalle weg in en zullen die bijna heel de dag volgen. Onze reisgids vermeld groeiend toerisme en daardoor meer verkeer. Daar merken we nauwelijks iets van. Het decor is een magistraal berglandschap. We zijn eerlijk gezegd en geschreven verrast dat  het hier zo zuidelijk in Spanje zo groen is. Na een tijdje ontwaren we het stuwmeer van Tranco. Het kronkelt en plooit zich tussen de bergen en bezorgt ons met zijn blauwe water het ene mooie uitzicht na het andere. Het wegje kronkelt als een lieve lust mee met het meer, een beetje op en een beetje af, en vormt zo een schitterend fietsparcour.  Een eekhoorn, arend, vos en hert maken het plaatje helemaal af. 

We stoppen aan het bezoekerscentrum van het park met bijhorende botanische tuin. We leren er dat de bergen van kalksteen zijn, met bijhorende karsten en grotten. Het is hier zo groen omdat het park meer dan driemaal zoveel regen krijgt dan de omliggende gebieden. Ze noemen het een waterzak. De meeste bomen zijn Corsicaanse den. Er zit edelhert, damhert, moeflon, vos, everzwijn, arend, valk, gier,...

Na de lunch moeten we uit het park zien te raken. Dat betekent  dat we negen kilometer stevig bergop moeten een bergpas over. Het zweten wordt ruimschoots gecompenseerd door een schitterend decor. 

Boven aan de pas laat Andalusië zijn andere kant zien: Olijfgaarden, zo ver het oog rijkt. Iedere heuvel is in een strak patroon beplant met olijfbomen. 

Wij mogen nu rustig naar beneden bollen tot in het levendige stadje Cazorla. We vinden een ijsjes bar en blijven daar een uur plakken.
In het oude centrum wacht ons nog een laatste verrassing. Een nederlander spreekt ons aan en zegt dat we de vervallen kerk moeten bezoeken. Even navragen in het toeristisch kantoor en inderdaad. Voor 2€ krijgen we een privé-gids. Hier staan een unieke kerk. Toen Spanje was heroverd op de Moren beval koning Carlos I om overal Christelijke kerken te bouwen. Probleem van Cazorla, ze hadden geen plaats. Daarom graven ze een stuk berg weg. Zo maken ze een plein en stenen voor de bouw. Volgend probleem. Er loopt een riviertje door. Geen nood. Ze bouwen een tunnel met daarboven het plein en de kerk. Volgend probleem. In 1694 is er een zware storm. Stenen vallen van de berg, vernielen de kerk en blokkeren de toegang tot de tunnel. Kerk en plein komen onder water te staan en de kerk stort in. De gidse legt alles goed uit en neemt ons mee door de tunnel. Een unieke belevenis om een schitterende dag mee af te sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten